fbpx Skip to main content

Kuinka luoda uusi kryptovaluutta – ja mitä luontiprosessista tulee tietää

Santeri Muhonen

Oletko suunnittelemassa kryptovaluutan julkistamista, mutta epäilet että tekninen puoli kaipaisi hiontaa? Oletko huolissasi ettet ole ajatellut kaikkia yksityiskohtia? Voimme kokemuksella sanoa että lähes kaikissa ICO (Initial coin offering) -suunnitelmissa on aukkoja. Olemme keränneet alle parhaat vinkit kryptovaluutan luomiseen.

Kryptovaluutta, joka on monille tuttu Bitcoinin kautta, vaatii toimiakseen lohkoketjun, jossa dataa voidaan siirtää turvallisesti ja nopeasti. Lohkoketju on kryptografisesti varmistettu ja hajautettu rekisteri tapahtumista eri toimijoiden välillä. Sillä voi pitää turvallisesti kirjaa digitaalisista omistuksista ja ns. älykkäistä sopimuksista eri osapuolten välillä.

Lohkoketjun päälle voidaan rakentaa virtuaalikolikko tai “token”. Suuri osa virtuaalikolikoista rakennetaan Ethereum-lohkoketjun päälle, joka on monille tuttu myös omana kryptovaluuttanaan. Ethereumin valuutta, Ether (ETH) toimii usein myös valuuttana joilla ICO:ssa tarjottavia virtuaalikolikoita ostetaan.

Älykäs sopimus on käytännössä sääntökirja, jonka mukaan kryptovaluutta käyttäytyy. Älykäs sopimus on täysin kustomoitavissa, mutta kun ICO julkaistaan sitä ei voi enää muuttaa. Tämä luo selkeät pelisäännöt ja tekee kryptovaluutan käytöstä turvallista – edes valuutan kehittäjä ei voi tehdä muutosta, joka voisi olla haitallinen valuutan omistajille. Älykkään sopimuksen lopullisuuden takia on kuitenkin tärkeää suunnitella sopimus viimeistä pilkkua myöten.

ethereu,m, bitcoin, ico

Käytännön askeleet virtuaalikolikon luomiselle ja ICO:n julkistukselle

Nyt kun perusasiat ovat hallussa, voimme siirtyä ICO:n julkistamiseen liittyviin yksityiskohtiin. Olemme huomanneet, että seuraava kymmenen kysymyksen lista joudutaan kysymään lähes kaikilta asiakkailtamme ja lista saikin alkunsa sisäisenä dokumenttina. Nämä kysymykset vaikuttavat merkittävästi älykkään sopimuksen luomisprosessiin sekä yleiseen suunnitelmaan ICO:n osalta.

Tokenin ennakkomyynti & ICO-kyselylomake

Asiat jotka tulee tietää ennen julkistusta

  1. Mikä on ennakkomyynnin ja ICO:n alaraja?

  2. Mikä on ennakkomyynnin ja ICO:n yläraja?

  3. Milloin ennakkomyynti ja ICO käynnistyvät?

  4. Kuinka kauan ennakkomyynti ja ICO kestävät?

  5. Mikä on arvo, jolla ETH vaihdetaan tokeniin?

  6. Pitäisikö sijoittajien varat palauttaa, jos ennakkomyynnin tai ICO:n alarajoja ei saavuteta?

  7. Mitä tapahtuu tokeneille, joita ei ole myyty ennakkomyynnin tai ICO:n aikana?

  8. Onko ennakkomyynnin tai ICO:n osalta muita rajoitteita (minimi-investointi, perustajatiimin tokenien määräaikainen lukitus)?

  9. Kuinka monta desimaalia tokenin arvossa on?

  10. Mikä on tokenin pienimmän yksikön nimi?

cryptocurrnecy

Mikä on ennakkomyynnin ja ICO:n alaraja?

1) Vastaus tähän kysymykseen tulisi löytyä helposti. Mikä on pienin määrä varoja, jonka keräämisellä saadaan rahoitettua haluttu projekti. Tässä vaiheessa on toki myös hyvä miettiä varojen palautusprosessia. Jos tavoiteltua määrää ei saavuteta, palautetaanko varat sijoittajille?

Mikä on ennakkomyynnin ja ICO:n yläraja?

2)  Ennen kuin ICO:a tarjotaan julkisesti kaikkien tahojen ostettavaksi, on hyvä miettiä ennakkomyynnin osuutta kokonaisuudessa. Usein ennakkomyynnissä tokeneita myydään hieman normaalia edullisemmin, jotta potentiaaliset ostajat saadaan kiinnostumaan projektista. Tämän vuoksi ennakkomyynnille on hyvä asettaa yläraja.

Milloin ennakkomyynti ja ICO käynnistyvät? Kuinka kauan niiden tulisi kestää?

3) & 4) Olemme huomanneet että usein, kun meihin otetaan yhteyttä ICO-projektiin liittyen, on ennakkomyynti jo käynnistetty. Ennakkomyynti voidaan käynnistää manuaalisesti ennen älykkään sopimuksen ohjelmointia, mutta ICO-vaiheessa täytyy älykkään sopimuksen olla valmiina.

Kuinka kauan älykkään sopimukseen ohjelmointiin kuluu aikaa? Tämä riippuu monista asioista, ja siksi älykäs sopimus teetetään yleensä tilaustyönä. Me teemme älykkäät sopimuksemme Ethereum-lohkoketjuun. Ennakkomyynnin tai ICO:n kestolle ei ole varsinaisia sääntöjä, mutta sen tarkka rajoittaminen voi olla aiheellista markkinoinnin kannalta.

Mikä on arvo, jolla ETH vaihdetaan tokeniin?

5)  Kuinka paljon ennakkomyynnin tai ICO:n tokenit maksavat? Arvon määrityksellä ei ole tarkkoja sääntöjä, mutta on hyvä ajatella, missä suhteessa tokeneita vaihdetaan Ether-kryptovaluuttaan, jotta saadaan euromääräisesti kerättyä tarpeeksi varoja. Saavutettava arvo on euromääräisenä suuntaa antava, Etherin kurssin vaihteluiden seurauksena. Hinnoittelu voidaan toki tehdä muutenkin kuin token/ETH pohjalta. Varoja voidaan kerätä euroina, dollareina tai muina kryptovaluuttoina. On myös mahdollista suunnitella bonuksia, jotka aktivoituvat ajan, myytyjen tokenien tai muiden tapahtumien seurauksena.

Pitäisikö sijoittajien varat palauttaa, jos ennakkomyynnin tai ICO:n alarajoja ei saavuteta?

6) Yleisesti vastaus tähän kysymykseen on kyllä. Tämä voidaan ohjelmoida suoraan älykkääseen sopimukseen. Tähän sääntöön on toki poikkeuksia: yhden asiakkaamme ICO-jaksoa päätettiin jatkaa niin kauan, kunnes minimiarvo saavutettiin.

Mitä tapahtuu tokeneille, joita ei ole myyty ennakkomyynnin tai ICO:n aikana?

7) Lisätäänkö tokenit seuraavaan vaiheeseen, tuhotaanko ne, siirretäänkö ne perustajalle vai tapahtuuko niille jotain muuta? Älykkään sopimuksen joustavuuden johdosta perustaja voi määrittää ylimääräisten tokenien kohtalon. Tähän mennessä tokenien lisääminen seuraavaan vaiheeseen on ollut yleisin vaihtoehto.

Ennakkomyynnin ja ICO:n muut rajoitteet

8)  Perustajatiimin tokenien määräaikainen lukitus on yleinen keino luoda vakautta ICO-vaiheessa, kun sijoittajat halutaan saada vakuuttumaan tokenin arvosta. Käytännössä tämä rajoittaa sijoittajien tai perustajatiimin omistamien tokenien vaihtamista Etheriin esimerkiksi vuoden ajalta.

Kuinka monta desimaalia tokenin arvossa on?

9) Tokenin arvosta riippuen on hyvä määrittää kuinka monta desimaalia tokenin arvosta näytetään. Esimerkiksi Bitcoinia seurataan kahdeksan desimaalin tarkkuudella.

Mikä on tokenin pienimmän yksikön nimi?

10)  Nimeäminen on markkinoinnin kannalta merkittävä osa tokenia. Nimille ei ole varsinaisia sääntöjä tai rajoitteita, mutta jos nimi on tarttuva ja helposti lausuttava, siitä voidaan saada huomattavasti enemmän irti, kuin hankalasti lausuttavasta verrokistaan.

We'll help you through your ICO journey.
Our blockchain experts will be in touch within 12 hours to discuss tokens and cryptocurrencies tailor-made for you.

I hereby give consent for my personal data included in the contact form to be processed by Espeo according to the terms indicated in Information about personal data processing for requests via contact form at Espeo Software.

Yleisiä vinkkejä kryptovaluutan julkaisua ajatellen

Emme suosittele ennakkomyynnin käynnistämistä ennen kuin älykkään sopimuksen rakennetta on mietitty tarkasti, koska älykkään sopimuksen luominen ennen ennakkomyyntiä vähentää työtä, jota joudutaan tekemään manuaalisesti.

Vaikka ICO on avoin kaikille, ennakkomyynnin ei kaikissa tapauksissa kannata olla. Ennakkomyynti on mahdollista suorittaa esimerkiksi hieman paremmalla vaihtosuhteella henkilöille, joiden vaikutusvalta voi olla hyödyksi ICO:n menestystä ajatellen. Jos verkostossasi on henkilöitä, jotka ovat teknologiaguruja, tuntevat parhaat tavat toimia median kiinnostuksen luomiseksi tai ovat tehokkaita saamaan muut innostumaan uusista innovaatioista – heidät on hyvä houkutella mukaan jo tässä vaiheessa.

Muut kysymykset ICO-prosessista ja älykkään sopimuksen luonnista

Virtuaalikolikon luomisprosessi on yksinkertainen, vaikka siihen tarvittavat tiedot näyttävät monimutkaisilta. Suunnittelemalla prosessi huolellisesti voidaan varmistaa, että valuutasta tulee turvallinen ja että sen julkistus onnistuu hyvin. Voimme auttaa kaikissa valuutan luontiin liittyvissä kysymyksissä sekä projektin toteutuksessa.

Oletko kiinnostunut kryptovaluutan julkaisusta? Tarvitsetko apua teknisen puolen kanssa? Olemme valmiina auttamaan. Lisää tietoa täältä.

 

HOW TO BUILD A COIN AND START AN ICO

I hereby give consent for my personal data included in the contact form to be processed by Espeo according to the terms indicated in Information about personal data processing for requests via contact form at Espeo Software.

 

Check out our references on CLUTCH.CO

espeo's clients say

authors: Santeri Muhonen & Natalia Brzozowska